OUR LATEST NEWS​

Blog​

JE ALLERGIEN VERDWIJNEN NIET ALS JE NAAR BED GAAT

15 april 2022

Allergieën overdag zijn vervelend, maar wist je dat ze ook je slaap kunnen verstoren? Waarschijnlijk herken je het wel: je stapt je bed in en al snel begint het gehoest en gepiep. Deze nachtelijke allergieën hebben gevolgen voor de dag erna, met verschijnselen als vermoeidheid, slaperigheid en een verminderde concentratie. De oplossing vind je vaak in je slaapomgeving.

Allergische reacties ’s nachts

Tijdens je slaap is je immuunsysteem actief met het bestrijden van je allergieën. Dat proces kan op zichzelf al je slaap verstoren, omdat je lichaam actief is en de bestrijding zorgt voor de productie van extra slijm. Dat bemoeilijkt vaak het ademen en beïnvloedt je slaap negatief. Ook je slaapkamer kan een bron van allergenen zijn, zoals huisstofmijt, schimmels en pollen. Deze kunnen een nog een extra allergische reactie veroorzaken.

Ook al kan je immuunsysteem je slaap verstoren, toch is het belangrijk dat het op die manier functioneert. Vaak slapen we dan ook langer, net als wanneer je ziek bent. Slaap is een gezonde lichamelijke reactie om ziekten en allergieën effectief te bestrijden. De verschijnselen van een allergie kunnen ’s nachts ook merkbaarder zijn dan overdag.

Veel mensen met regelmatige slaapverstoringen weten niet dat hun draaien en woelen wordt veroorzaakt door een allergeen!

Kenmerkend voor hen is:

  • Moeite om in slaap te vallen
  • Onrustig slapen
  • Wakker worden tijdens de slaap
  • Geen energiek en fris gevoel bij het opstaan

Het is dan belangrijk om te weten wat allergieën veroorzaakt én hoe je de symptomen minimaliseert.

Nachtelijke astma.

Het is dat hoesten, bijna stikken, piepen en de congestie dat u – en de rest van het gezin – ’s nachts wakker kan houden.

En hoewel astmasymptomen ’s nachts door verschillende factoren kunnen verergeren (zoals door allergieën), kunnen dezelfde immuun veranderingen en blootstelling aan allergenen, astmasymptomen veroorzaken als u die aandoening heeft.

Neem cortisol.  De lagere nachtelijke cortisolspiegels kunnen de longen vatbaarder maken voor astma-geassocieerde bronchospasmen, die een piepende ademhaling, een beklemd gevoel op de borst en kortademigheid kunnen veroorzaken.

Obstructieve slaapapneu (OSA)

Over het algemeen verstoort OSA de slaap omdat obstructie in de bovenste luchtwegen tijdens de gehele nacht de ademhaling met tussenpozen pauzeert.

OSA vermindert luchtstroom tijdens de slaap, en leidt mogelijk tot lage zuurstofniveaus in de bloedbaan en extra belasting van het hart.

Waarom word je dan wakker?

Wanneer je inademt, transporteren de longen zuurstof naar de bloedbaan waar het met het bloed naar de rest van het lichaam wordt getransporteerd. Wanneer je uitademt, transporteren ze het afvalproduct – koolstofdioxide – uit de bloedbaan. Hoe goed dit proces werkt, varieert gedurende de dag, als onderdeel van het natuurlijke circadiane-ritme van het lichaam – zeg maar een interne klok die de continu lichaamsmechanica regelt. De longen werken het beste overdag, met een piek om ongeveer 16.00 uur. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 12 uur later – rond 4 uur ’s nachts – de longfunctie het minst goed werkt. De fluctuatie daartussen is normaal minder dan 10 procent. Maar bij mensen met allergische aandoeningen kan dat verschil wel 50 procent zijn.

Schone slaap

Het creëren van een ideale, schone slaapomgeving is cruciaal, om allergische verschijnselen tegen te gaan.

Het elimineren van allergenen en mogelijke astma-gerelateerde bronnen in de slaapkamer kan een groot verschil maken in je slaapkwaliteit. Zo kan het verwijderen van vloerbedekking, gordijnen, en bijvoorbeeld meubels die stof aantrekken al een flinke slaapverbetering bewerkstelligen.

Gezuiverde lucht

Luchtreinigers of HEPA-gezuiverde luchtfilters kunnen de slaap van mensen met en zonder allergieën verbeteren. Ze zuiveren de lucht in je slaapkamer van veelvoorkomende huishoudelijke allergenen zoals schimmel, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en zelfs stuifmeel dat van buitenaf wordt aangetrokken.

Actieve luchtstroom

Een actieve luchtstroom zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in de slaapkamer en dat houdt een ​​slaapkamer schoon, fris en schimmelvrij.

Verse lucht

Frisse en schone lucht in je slaapkamer is belangrijk. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld je ramen openen. Bedenk wel dat verontreinigde lucht van buiten GEEN allergeen is, maar toch je slaap negatief kan beïnvloeden.

Pollen uit

Zorg ervoor dat als je een tijd buiten bent geweest, zeker op dagen met een hoog pollengehalte, dat je je kleren uittrekt wanneer je het huis binnenkomt en deze meteen bij de wasmachine legt.

Routines voor het slapengaan

Douchen voordat je gaat slapen helpt het vuil en allergenen van de dag weg te wassen. Maak van douchen een onderdeel van je bedtijdritueel!

Opmerking: Als deze tips je niet helpen, neem dan contact op met je huisarts.