OUR LATEST NEWS​

Blog​

HET WONDERMIDDEL

18 februari 2022

Stel we bieden je een magische behandeling waarmee je gegarandeerd langer leeft. Zou je ons geloven? Een behandeling die bovendien je creativiteit en geheugen verbetert en de kans op kanker, hartaandoeningen en dementie verkleint? Helaas, net als ‘tijd’ zijn deze beloften niet te koop. Toch kun je een heel eind komen, en nog gratis ook. De essentie zit in de bewezen voordelen van een goede nachtrust. Want een goede en regelmatige kwaliteitsrust verbetert alle aspecten van je gezondheid!

Graag schetsen we wat je kunt winnen met goed en lang genoeg slapen.

Beter geheugen

Wie weinig slaapt, vergeet meer. Slaap speelt een belangrijke rol bij zowel leren als geheugen. Slaap je slecht of te weinig, dan kun je je moeilijker concentreren en neem je minder nieuwe informatie op.

Herinneringen die je vormt tijdens een slaaptekort, zijn zwakker omdat ze minder beklijven en eerder worden vergeten. Bij het onthouden van feitelijke informatie, zoals telefoonnummers, namen of waar je je auto hebt geparkeerd, verzamelt een klein deel van je hersenen (de hippocampus) deze details en fungeert als een tijdelijke informatieopslag. Helaas heeft de hippocampus een beperkte opslagcapaciteit. En eenmaal overschreden, loop je het risico dat er niet meer informatie bij kan of dat bestaande herinneringen worden overschreden.

Tijdens je slaap verplaatst deze data zich van de hippocampus naar een plek in je hersenschors, waar het langer bewaard blijft. Zo worden de ervaringen van gisteren gearchiveerd en wordt de korte termijn opslagcapaciteit weer vrijgemaakt voor nieuw leren.

Beter leren

Voor het leren, verfrist slaap ons vermogen om nieuwe herinneringen te maken. Het herstelt het leervermogen van de hersenen en verfrist je vermogen om nieuwe informatie op te nemen. Na het leren beschermt de slaap nieuw verworven informatie. Deze wordt geconsolideerd en er wordt voorkomen dat deze vervaagt.

Goed slapen, gezond hart

Wist je dat een slaaptekort je hartslag en je bloeddruk kan verhogen?

Oudere volwassenen die minder dan zes uur per nacht slapen, hebben twee keer zoveel kans op een hartaanval of beroerte dan degenen die zeven á acht uur per nacht slapen. Het geeft aan hoe belangrijk het is om als volwassene prioriteit te geven aan goed slapen. Langzaamaan begint dat bij veel mensen door te dringen, zowel in hun privésituaties als op hun werk.

Diepe slaap

Tijdens de diepe slaap sturen de hersenen een kalmerend signaal naar het vecht-of-vlucht-zenuwstelsel. Gebeurt dat niet, dan kan de fysiologische stress de kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen vergroten. Diepe slaap is je natuurlijke remedie om je bloeddruk en hartslag onder controle te houden.

Immuniteit

Denk eens aan de laatste keer dat je griep had. Met spierpijn, koude rillingen, zweten, verstopte neus en vooral een verlammende vermoeidheid. Je wilde waarschijnlijk alleen maar in bed blijven liggen en slapen. Dat is wat je lichaam ook wil: het laat weten dat het rust nodig heeft.

Slaap en je immuunsysteem hebben een gecompliceerde samenwerking. Slaap weert infectie en ziekte door je immuunsysteem te voorzien van wapens en bescherming. Daarom wil je slapen als je ziek wordt. Je lichaam eist rust om ziektes te bestrijden en weer normaal te kunnen functioneren.

In het geval van een virale aanval, draagt ​​regelmatige diepe slaap bij aan het genereren van een sterke antilichaamreactie, wat een krachtig en gezond immuunsysteem weerspiegelt.

Dus ongeacht de immunologische toestand waarin je je bevindt, of het nu gaat om het voorbereiden van een vaccinatie-injectie om je immuniteit te versterken of het oproepen van je immuunsysteem: voor het kunnen afweren van een virus is slaap essentieel.

Helpen powernaps?

Slaap is essentieel is voor het goed functioneren van lichaam en geest. Zorg er daarom voor dat je elke nacht minstens zeven uur slaapt. Soms staat iets of iemand dat in de weg. Slapen wordt dan bijzaak en je bouwt al snel een slaaptekort op. Dan helpen powernaps enigszins. Ze kunnen je een korte uitbarsting van alertheid en energie geven. Korte slaapperiodes (20 minuten) kunnen de basisconcentratie verhogen, net als cafeïne. Maar let wel: powernaps kunnen niet de geavanceerde functies van de hersenen aanvullen. Zoals leren, emotionele stabiliteit en rationeel denken.

Beheers je slaapkamerklimaat. Met FreshBed

Geef prioriteit aan elke nacht goed en voldoende slapen. Heb je problemen met slaap, begin dan met je slaapomgeving te verbeteren: je bed, matras, kussen, maar ook de temperatuur, luchtkwaliteit en vochtigheid in je slaapkamer. Kijk ook eens naar de verduistering en het lawaai in je slaapkamer. Wie het slaapklimaat volledig wil beheersen, kan een FreshBed proberen. Het eerste bed met een eigen thermo-gereguleerd slaapklimaat. Met de goede kans dat je diepe slaap tot 50% verbetert.