OUR LATEST NEWS​

Blog​

Je slaapkamer bepaalt je kwaliteit van slapen!

26 november 2021

Het is zo logisch als je maar bedenken kunt: een ontspannen omgeving is bepalend voor een goede nachtrust. Je slaapt gewoon beter als je slaapkamer stil en donker is, met de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en met een comfortabel bed en beddengoed. Veel mensen beseffen niet dat goed slapen bepalend is voor vele aspecten van je gezondheid en je welzijn overdag.

Je brengt een derde van je leven in de slaapkamer door, dus zorg ervoor dat je slaapkamer alle ontspannende elementen heeft om goed te kunnen slapen, elke nacht weer. Focus dus eerst op het creëren van de perfecte slaapomgeving, van het bed zelf tot de geur in de kamer. Daarna op het design. Graag geven we je hier enkele tips:

Maak je bed het middelpunt van je slaapkamer

Of je je matras hard of zacht wenst, je hebt er eentje nodig die je een perfecte nachtrust bezorgt. Zie je matras als een investering in je gezondheid en fitheid. Onderzoek vooraf grondig wat voor jou het beste werkt. Met de juiste drukpuntverlichting die past bij jouw lichaamsgewicht en slaaphouding. Vraag daarbij zeker de hulp van een specialist, zoals wij.

Een verkeerd matras brengt je stress rugpijn.

Kijk ook goed naar de kussens en het beddengoed. Ook die spelen een sleutelrol om goed te kunnen slapen. Zorg ervoor dat je kussen past bij je slaapgewoontes. Was je lakens minstens een keer per week, dat vermindert de ophoping van huisstofmijt en allergenen. Mensen slapen beter met fris beddengoed en slapen dan ook dieper. En het voelt natuurlijk ook heerlijk aan als je je bed instapt.

Luchtkwaliteit: creëer het ideale microklimaat

FreshBed is ontstaan uit de passie voor het creëren van het ideale slaapklimaat. Bekijk video.

Luchtkwaliteit is een belangrijke randvoorwaarde om goed te kunnen slapen. Onderzoek toont aan dat ventilatie en frissere lucht een directe connectie hebben met een betere slaap. Andersom hebben problemen als schimmelvorming weer een verbinding met slaapproblemen en vermoeidheid overdag.

De lucht die je ’s nachts inademt, heeft direct invloed op de kwaliteit van je slaap. Wordt deze niet goed gezuiverd en/of is er geen goede ventilatie in de slaapkamer, dan is de kans groter dat allergenen, huisstofmijt of schimmels je slaap negatief beïnvloeden.

Streef daarom naar het perfecte plaatje in je slaapkamer. Ventileer je slaapkamer overdag en plaats indien mogelijk luchtreinigers in de slaapkamer. Zo creëer je een gezonde ‘slaapbubbel’ (zie FreshBed).

Temperatuur

Heb je wel eens in een te warme kamer geslapen? Waarschijnlijk was het woelen en draaien. Daarom raden experts een koele slaapkamer aan. Ideaal is een temperatuur tussen 60 en 71 graden Fahrenheit (15,6 tot 22,0 graden Celsius).

Geuren

Geur kan ook een ontspannende werking op je geest hebben en zo bijdragen aan een goede nachtrust. Aromatherapie en de geuren van essentiële oliën, zoals lavendel, zijn geweldig om de slaap en ontspanning te ondersteunen. Kies niet voor geurkaarsen, deze tasten vaak ook de luchtkwaliteit in de kamer aan en kunnen zelfs astmasymptomen verergeren of je luchtwegen irriteren. Een goed alternatief zijn diffusers, bijenwas of sojakaarsen.

Licht

Verlichting is een belangrijk aspect van elke slaapkamer. Dimmers zijn ideaal als plafondlamp, maar ook als lampje naast je bed. Je goed voorbereiden op een heerlijke nacht slaap, betekent ’s avonds de lichten gedimd houden. Door de schemer zal het lichaam melatonine afgeven, wat helpt om je lichaam voor te bereiden op de slaap. En hoe mooi de ochtendzon ook kan zijn, houd deze buiten je slaapkamer via verduisteringsgordijnen. Dat laat ‘s avonds ook geen straatverlichting of maanlicht binnen.

Opgeruimd

Een opgeruimde ‘zen’-slaapkamer ruimt ook je geest op en zorgt voor ontspanning. Ook laat je dan de lucht beter stromen en heb je minder stofdragers. Academische studies hebben al bewezen dat rommel een negatief effect heeft op je gestel.

Samenvattend: bouw het ideale plaatje voor je slaapkamer. Elk element draagt eraan bij. Ervaar bewust hoe je de nachten doorkomt en test voor jezelf wat voor jou het beste werkt. Zoek je een bed wat een gepersonaliseerd eigen slaapklimaat in je slaapkamer kan creëren? Kijk dan eens naar het revolutionaire FreshBed, een Nederlandse uitvinding die momenteel de wereld verovert.