OUR LATEST NEWS​

Blog​

Slaap om te winnen: Slaapgewoonten van ’s werelds beste atleten

19 juli 2017

Terwijl degenen onder ons op het noordelijk halfrond juli en augustus beschouwen als de zomermaanden van rust, ontspanning en loungen aan zee, zijn atleten over de hele wereld hard aan het werk om te trainen en zich voor te bereiden op enkele van de grootste sportevenementen van het jaar. Van Wimbledon tot de Tour de France, Formule 1 tot de finale van de Rugby League en elke wedstrijd, race of triatlon daartussenin, de zomer is allesbehalve ontspannend voor ’s werelds grootste atleten.

Maar hoewel hun zomers niet ontspannend zijn, wil dit niet zeggen dat atleten niet rusten. In feite precies het tegenovergestelde. Naast een strikt regime van training, lichaamsbeweging en dieet, zien steeds meer topsporters slaap als een belangrijke factor om aan de top te blijven.

En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Atleten van alle sporten volgen een intensief trainingsschema. Elke dag urenlang in de sportschool of op het veld oefenen, vereist een niveau van focus en energie die zowel mentaal als fysiek even belastend kunnen zijn. Bovendien betekenen wereldkampioenschappen wereldreizen, en helaas gaat wereldreizen gepaard met jetlag en verstoringen van het natuurlijke slaapschema van het lichaam.

Slapen om te herstellen en hun spieren te genezen, hun geest op te laden en hun focus te resetten is niet alleen een luxe voor atleten, het is ook een professionele noodzaak.

We weten echter allemaal dat de schadelijke effecten van niet genoeg slaap voor atleten hetzelfde zijn als voor ieder ander: afname van uithoudingsvermogen, aandacht, reactievermogen, kracht, oplettendheid … alle vaardigheden die nodig zijn om op elitair niveau te presteren, ook op het veld zoals in de directiekamer.

Dus hoewel je eigen carrière misschien niet alleen berust op hoe snel je kunt rennen of hoe hoog je kunt springen, wat kun je dan leren van de slaapgewoonten van topsporters? Hoe kun je als een kampioen slapen en dag in dag uit op je ultieme hoogtepunt presteren?

In een eye-opening studie van Stanford-onderzoeker Cheri Mah, gepubliceerd in het academische tijdschrift SLEEP, zagen professionele basketbalspelers een prestatieverbetering van 13% na gemiddeld 2 uur langer slapen per nacht (het aanbevolen minimumdoel was 10 uur).

“Een goede nachtrust is verplicht. Daarover zijn geen vragen”, zei schaatser Chris Creveling in een interview over de slaapgewoonten van Olympische atleten voor Van Winkles. , lijden in prestaties en zowat elk aspect van het leven. Ik moest al mijn slaapgewoonten en dagelijkse routine veranderen om meer slapen op te nemen in mijn drukke schema. “

Alle geïnterviewde atleten zwoeren een regime van ten minste 8 tot 10 uur per nacht. Dus als u op zoek bent naar een snelle overwinning, is dat een goede plek om te beginnen. Verhoog de tijd dat u elke nacht slaapt in kleine stappen totdat u elke nacht ten minste 8 uur slaapt.

Maar wat kunt u nog meer doen om optimaal te slapen? Laten we naar de atleten kijken om erachter te komen.

  1. Optimaliseer uw omgeving. Atleten zullen hun best doen om te controleren wat ze gemakkelijk kunnen controleren. Neem dus specifieke maatregelen om uw slaapkamer donker, stil en koel te maken. Installeer verduisteringsgordijnen, investeer in hypoallergeen beddengoed en kussens, verwijder digitale apparaten waarvan de geluiden of lichten de slaap kunnen verstoren en verminder alle andere afleidingen in de kamer die uw slaapprestaties kunnen verstoren.
  2. Investeer in de juiste apparatuur. Stel je een coureur voor die in een oude auto reed, of een Olympische sprinter die alle schoenen droeg die hij kon vinden. Het zou niet gebeuren. Sporters investeren in de beste uitrusting voor hun sport omdat ze de beste willen zijn, en als je 8 uur of meer slaapt, moet dezelfde zorg besteed worden aan het kiezen van je bed.
  3. Voorkom oververhitting. Atleten moeten afkoelen na een zware inspanning, waarbij slaap het lichaam de tijd geeft om te herstellen en te recupereren. Uit onderzoek blijkt dat een koele kamer hiervoor het beste is, met thermo-neutrale temperaturen voor het menselijk lichaam tussen de 27 en 29 graden Celsius. Binnen dit bereik, niet te warm of vochtig en niet te koel, hoeft het lichaam niet langer te werken aan het reguleren van de temperatuur waardoor de hartslag vertraagt en het herstel begint. Ons eigen onderzoek bij FreshBed bevestigt dit en daarom hebben we in FreshBed een instelbare klimaatbeheersings- en ventilatietechnologie ontwikkeld die de hele nacht geruisloos en actief de temperatuur tussen de lakens regelt. Door het probleem van nachtelijke oververhitting weg te nemen, laat FreshBed uw lichaam langer en dieper slapen tijdens deze cruciale herstelperiode.
  4. Houd een consistent slaapschema aan. Atleten volgen een rigide leer van eten, slapen, presteren, herhalen. Behandel uw slaap als een onderdeel van uw regime en streef ernaar om elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
  5. Kalmeer je geest. Atleten moeten elke wedstrijd met focus en een helder hoofd tegemoet treden. Ze kunnen niet toestaan dat een aanstaande game hen mentaal op de proef stelt en het risico loopt de game van zich af te gooien. Volg hun voorbeeld en ga aan de slaap vooraf met een routine van ontspannende activiteiten voor het slapengaan, waardoor uw lichaam rustig kan ontspannen en anticiperen op slaap. Dit kan lezen, een dagboek bijhouden, meditatie of een andere offline activiteit zijn die voor u werkt.
  6. Houd het einddoel in gedachten. Begin slaap te zien als een prestatieverbeteraar en behandel het als een investering om u te helpen uw doelen te bereiken.
 

Of je nu een sportfan bent of een Olympisch gouden medaillewinnaar bent, het is duidelijk dat een investering in slaap een investering is in gezondheid, focus en prestaties. Dus het allerbelangrijkste: neem de beslissing om er een prioriteit van te maken in je leven.

Wanneer je slaap begint te beschouwen als een noodzakelijke factor bij het bereiken van je doelen en het bereiken van je topprestaties, zul je merken dat je letterlijk naar de top van je spel slaapt.