OUR LATEST NEWS​

Blog​

Yoga voor betere slaap: International Day of Yoga

21 juni 2017

Yoga is een 5.000 jaar oude praktijk uit India die zich richt op de transformatie van lichaam en geest door concentratie, opmerkzaamheid, diepe ademhaling en houdingen die het lichaam strekken, opnieuw uitlijnen en in balans brengen. Deze oude praktijk, ooit voorbehouden aan het spirituele, is nu een wereldwijd fenomeen dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt beoefend. Zo’n fenomeen, in feite, dat de Verenigde Naties in 2014 21 juni tot Internationale Dag van de Yoga hebben uitgeroepen, een beweging die werd gesteund door alle 177 VN-lidstaten.

Yoga is een 5.000 jaar oude praktijk uit India die zich richt op de transformatie van lichaam en geest door concentratie, opmerkzaamheid, diepe ademhaling en houdingen die het lichaam strekken, opnieuw uitlijnen en in balans brengen. Deze oude praktijk, ooit voorbehouden aan het spirituele, is nu een wereldwijd fenomeen dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt beoefend. Zo’n fenomeen, in feite, dat de Verenigde Naties in 2014 21 juni tot Internationale Dag van de Yoga hebben uitgeroepen, een beweging die werd gesteund door alle 177 VN-lidstaten.

Met goed gedocumenteerde voordelen zoals balans, kalmte, rust en herstel van lichaam en geest, zou het geen verrassing moeten zijn dat yoga en slaap hand in hand gaan.

Er is zelfs een berg aan onderzoek die het idee ondersteunt dat yoga de slaapkwaliteit, slaapduur en slaapefficiëntie aanzienlijk verbetert, met gerespecteerde en gevestigde medische instellingen zoals de Harvard Medical School en het John Hopkins Institute die bepaalde yogahoudingen aanbevelen die kan bijdragen aan een betere slaap.

Als we nog een stap verder gaan, is er een hele tak van yoga in opkomst die zich richt op wat ‘Yogische Slaap’ (of ‘Yoga Nidra’) wordt genoemd. Yogische slaap is het combineren van yoga en diepe meditatie met als doel totale ontspanning.

Klinkt zalig, toch?

Hotels bieden steeds meer yogalessen aan als wellness-de-rigeur, en er duiken overal ter wereld een schat aan yoga-retraites op. Dus hoe kan een hotel yoga gebruiken om bij te dragen aan het welzijn van gasten en tegelijkertijd te onderscheiden van de massa?

Op Internationale Dag van de Yoga willen we enkele hotels onder de aandacht brengen die al goed op die trend zijn ingespeeld.

Shangri-La, Toronto

Het Shangri-La hotel in Toronto had een slimme aanpak. Ze werkten samen met het bekende op yoga geïnspireerde kledingmerk LuluLemon om een originele yogavideo te maken die gasten kunnen bekijken in de privacy van hun eigen kamers (op Lululemon-yogamatten die door het hotel worden verstrekt natuurlijk).

The Dubai Palm, Verenigde Arabische Emiraten

The Dubai Palm begrijpt dat “slapeloze nachten, laat doorwerken en een hectisch schema allemaal bijdragen aan stress en ziekte”. Daarom bieden ze gasten een Sleep Retreat met zonsondergangyoga om je in diepe ontspanning te wiegen, ter voorbereiding op een goede nachtrust.

De Alpina Gstaad, Gstaad

De Alpina Gstaad in de Zwitserse Alpen biedt niet alleen een pakket met yoga, ze bieden ook een pakket met yoga-slaap als de kern van de ervaring, en beloven ‘een selectie van ontspannende en energiebalansbehandelingen (die) je reis naar een betere en meer rustgevende nachtrust. “

Corinthia Hotel, Londen

Het Corinthia Hotel in Londen – een stad die bekend staat om zijn hectische levenstempo – biedt ook een Mindful Sleep-pakket met ontspannende massages in combinatie met Yoga Nidra-sessies om gasten in een diepe, meditatieve slaapervaring te duwen.

Six Senses

De Six Senses-familie van resorts, die we eerder hebben benadrukt vanwege hun toewijding aan wellness, biedt Yogic Sleep-pakketten aan op verschillende Six Senses-locaties over de hele wereld, van Oman tot Vietnam. Naast privésessies en ontspannende spabehandelingen, kunnen gasten ontspannen met “optimale kamertemperatuur, ontspanningsmuziek, kussennevels en slaapverhogende snacks”.

Bij FreshBed hebben we geen geheim gemaakt van ons standpunt over het belang van slaap (in feite hebben we er een bedrijf op gebaseerd). Dus als yoga een bewezen manier is om gasten te helpen mentaal en fysiek voor te bereiden op de slaap, dan zeggen we ‘Om Shanti’!

We hopen dat deze voorbeelden u inspireren. Even terzijde, als een hotel niet is uitgerust om yogalessen in huis aan te bieden, zou het een goede optie zijn om samen te werken met nabijgelegen yogastudio’s die hotelgasten off-site lessen of privélessen kunnen aanbieden. Dit komt niet alleen de gast ten goede, maar draagt ook bij aan de omringende economie en kan uw lokale zakelijke netwerk versterken – een overwinning voor alle betrokkenen.

We wensen jullie allemaal een vredige, herstellende en evenwichtige Internationale Dag van de Yoga! En als je hotel deelneemt aan Yoga Day, of yoga aanbiedt in je wellnessprogramma, horen we dat graag in de reacties hieronder!

Namaste!

P.S. Als je op zoek bent naar een behoorlijk handige gids om zelf met yoga aan de slag te gaan, bekijk dan hier de ‘Ultieme Beginnersgids voor Yoga‘!